Stukel Stone_Splice House_Section EE
Stukel Stone_Splice House_Section DD
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (12)
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (14)
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (3)
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (7)
Splice House_ Stukel Stone_corridors
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (11)
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (18)
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (19)
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (5)
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (4)
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (13)
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (9)
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (16)
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (8)
Stukel Stone_ Architecture_Splice House
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (2)
Stukel Stone_ Architecture_Splice House (20)



Stukel Stone_ Architecture_ Splice House Construction1
Stukel Stone_ Architecture_ Splice House Construction2
Stukel Stone_ Architecture_ Splice House Construction3
Stukel Stone_ Architecture_ Splice House Construction4


Splice House : Renovation 

The genesis of this project was a Dutch couple falling in love with Australia and wanting to make a home in the Sydney suburb of Wollstonecraft. The brief was distilled to the desire for spaces that were at once both tropical and austere, a wonderful contradiction which lead to a unique renovation of a typical semi-detached Federation dwelling. The project was ambitions in its aspirations, and Stukel Stone were the second architects to make an attempt for the owners. The break-through was in determining that the building works could circumvent the Local Council Development Application procedure byway of the ‘State Environmental Planning Policy (Exempt and Complying Development Codes) 2008’. The design required careful calibration of side setbacks, floor areas, roof heights along with thorough site analysis; with a dash of good luck (front boundary width was compliant within 15mm). This ultimately allowed for a much stronger contemporary design response within a normally historically prioritised planning area.

The existing fabric of the semi-detached dwelling was interrogated for all redundant partitions and structure which were unceremoniously removed. The opportunities of the project were revealed as the resultant internal volumes were amalgamated then re-apportioned within the existing building envelope.
The realised architecture offers delightful surprises. The ceiling to the original entry corridor sweeps in a curve to a soaring 6.5m with high level clerestory glazing, setting the tone of the light-filled renovated works to the rear of the house. In playful contrast the upstairs shared bathroom is secreted behind a camouflaged timber board wall lining.
The new volumes are strategically set within the existing form of the building, linked by a first floor balcony with planting. The living space is a double height Pavilion with clerestory glazing to three sides, with generous awnings to protect openings and provide light shelves which illuminate the ceiling.
The design was devised in primarily two architectural sections. The first a more ‘public’ circulation link between the front, rear and upper levels of the house, and the second a series of interconnected terraced planes and roofs from the main bedroom to the back wall of the garden offering visual, aural and spatial continuity. These two conceptual sections reconcile at an improbably sharp ceiling junction formed by structural trickery, the Splice


Architect: DANIEL STUKEL  BEASLY
Team: TOBHIYAH STONE FELLER


Client: PRIVATE
Builder: ALBATROSS CONSTRUCTIONS
Structural Engineer: BIRZULIS ASSOCIATES
Hydraulic Engineer: ITM DESIGN
Certifier: BRENTNALL GROUP
Photography: KATHERINE LU

Sinclair Street, Wollstonecraft, NSW
Construction Complete 2014

Share this Project